Date Generale

Amplasamentul studiat este situat în județul Sibiu, în intravilanul orașului Sibiu, pe strada Târgu Vinului nr.4, cod poștal 550191. Ansamblul nu figurează pe Lista Monumentelor Istorice înscrise în Patrimoniul cultural național al României.[1]

Prezentare Istorico-Aritecturală

Denumirea ințială a străzii era “Weinanger”. Pe locul actualei străzi Târgul Vinului, se ţinea prin sec. XVI târgul de vite.
În secolul XVII, târgul a fost mutat în faţa Porţii Cisnadiei (actuala Piaţa Unirii) locul devenind o piaţă pentru negustorii de vinuri.[2]

sec. XV-XVI – sf. sec. XIX

Clădire formată din parter şi etaj cu latura scurtă la stradă, cu 3 axe pe nivel, păstrează trei vitrine cu obloane pline la parter. La etaj ferestrele cu ancadramente liniare au obloane cu şipci reglabile. Acoperişul în trei ape are pante accentuate (una spre stradă cu lucarnă acoperită prin rupere de pantă). Faţada posterioară păstrează un fronton triunghiular de factură gotică.

La sfârşitul sec. XIX aici funcţiona o vinărie, după care, până la primul război mondial a fost deschis magazinul lui Friedrich Homm, cel care în 1872 a înfiinţat “Prima fabrică de brânză de oaie din Ardeal”.[3]

În revista “Foaia Poporului” nr.31 din 25 Iulie (7 August) 1904, pagina 11, clădirea este menționată într-un anunț publicitar, unde s-a deschis un magazine de specialitate de lacuri, sub denumirea de “Frideric Homm”.[4]

În octombrie 1927 se deschide aici Depozitul de lacuri şi vopsele al fabricii Leda (Timişoara).[5]

Un an mai târziu, în 1928, clădirea este din nou menționată în Calendarul “Asociațiunii” pe anul 1928 nr.150, editura “Asociațiunii”, Sibiu, strada Șaguna 6, pagina 50, făcând reclama Depozitului de lacuri și vopsele al fabricii Leda (Timișoara).[6]

Analiza Arhitectural Stilistică

Volumetria

Clădirea are o planimetrie dreptunghiulară 11.62×17.14m, cu latura scurtă la stradă și este compusă din parter plus etaj. Înălțimea maximă este de +12,85m față de cota ± 0.00 aleasă (cota ± 0.00m este la +0.12m faţă de CTA), iar înălțimea la streașină este de 6.92m. Terenul are o suprafață de 192mp.

Compoziția fațadelor

Fațada principală, dinspre strada Târgu Vinului, este orientată spre Nord-Vest. Pe această fațadă se află cele două accese principale și poarta de acces în curte. Clădire păstrează trei vitrine cu obloane pline la parter. La etaj ferestrele au ancadramente liniare și obloane cu şipci reglabile. De asemenea, pe această latură, există o lucarnă de tip “tabacheră” în volumul podului. Învelitoarea este din țiglă ceramică de tip solzi.

Pe fațada laterală Nord-Estică se află accesul spre etajul clădirii și patru ferestre, poziționate asimetric. Această fațadă nu prezintă ornamente. De asemenea, între casa studiată și casa de pe str. Târgu Vinului nr.6, se află, la nivelul etajului, o construcție realizată ulterior (anexă), fără valoare istorică/arhitecturală. Este o magazie ce formează un gang de acces, fiind poziționată peste curte. Învelitoarea acestei anexe este din tablă fălțuită.

Faţada posterioară păstrează un fronton triunghiular / calcan. Pe latura Sud-Vestică este alipită clădirea de pe str.Târgu Vinului nr.2. Între această clădire și cea studiată există o curte de lumină.

Fațada principală
Faţada posterioară – fronton triunghiular / calcan

Sistemul constructiv

Soluțiile constructive și funcționale sunt specifice clădirilor vechi. Structura de rezistență a clădirii este compusă din ziduri masive de cărămidă (între 50 și 80cm), bolți (peste o încăpere a parterului) și planșee din lemn peste parter și peste etaj.

Acoperișul este în trei ape cu una dintre steașini paralelă cu strada. Șarpanta este executată din ferme dulgherești și are caracter eclectic, iar învelitoarea este din țiglă ceramică tip solzi.

Inventar de valori

Valoroase sunt ferestrele de la etajul unu, dinspre strada Târgu Vinului, ornamentele fațadei principale, încăperea boltită de la nivelul parterului și frontonul triunghiular.

Concluzii și recomandări

În urma cercetărilor de parament se propun lucrări de reparații fațadă la Casa “Friedrich Homm” de pe str.Târgu Vinului nr.4, folosind tencuială clasică, de culoare ocru (culoare găsita ca prim strat sub multiplele tencuieli), lucrări de reparații la soclu folosind  tencuială specială de soclu culoare bej închis, marcarea bosajelor și brâului cu culoarea ocru închis, marcarea ancadramentelor cu culoarea maro cărămiziu și executarea de lucrări de reparații, curățare și vopsire a tâmplăriei exterioare.

Surse de documentare


[1] http://sibiu.ro/ro2/pdf/2009/monumente/Orasul%20Sibiu%20-%20Lista%20Monumente.pdf

[2] http://www.patrimoniu.sibiu.ro/cladiri/detail/352

[3] http://patrimoniu.sibiu.ro/cladiri/tg_vinului/353

[4] http://dspace.bcucluj.ro/bitstream/123456789/49640/1/BCUCLUJ_FP_PIV1903_1904_012_031.pdf

[5] http://patrimoniu.sibiu.ro/cladiri/tg_vinului/353

[6] http://dspace.bcucluj.ro/bitstream/123456789/51875/1/BCUCLUJ_FP_C452_1928.pdf